SPECIAL își propune să consolideze, să reaprindă și să cultive competențele „de viață” și „soft” ale NEET din UE, astfel încât să îi susțină în (re)integrarea în societățile post-COVID și pe piețele muncii. Proiectul vizează proiectarea, furnizarea și exploatarea conținutului inovator de formare care încorporează gândirea agilă ca un cadru umbrelă pentru dezvoltarea competențelor soft. SPECIAL este un proiect cofinanțat de Programul Erasmus+ al Comisiei Europene, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate strategice pentru VET - Parteneriate de cooperare în educația și formarea profesională. SPECIAL implică șapte organizații din șase țări europene (România, Spania, Belgia, Islanda, Suedia, Italia).
Conform datelor din 2021 de la EUROSTAT, în noiembrie 2020, aproape 3,2 milioane de persoane cu vârsta sub 25 de ani erau șomeri. Comparativ cu noiembrie 2019, șomajul în rândul tinerilor a crescut cu 456.000 de unități, adică 9,3 milioane de persoane „nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de educație sau formare”, numărul NEETs este în creștere: pandemia de COVID-19 a exacerbat limitările multor tineri europeni care se confruntă deja cu riscul de marginalizare socio-economică cu repercusiuni grave asupra sănătății mintale și bunăstării lor (EUROFOUND, mai 2021).
Unii dintre factorii determinanți care au ca rezultat o proporție ridicată de tineri care nu au un loc de muncă, educație sau formare sunt:
În acest context, SPECIAL a identificat domenii de formare și educație care pot alimenta și declanșa simțul de inițiativă al NEET, astfel încât să -i motiveze în depășirea stării lor de izolare. Proiectul vizează proiectarea, furnizarea și exploatarea conținutului inovator de formare care încorporează gândirea agilă ca un cadru umbrelă pentru dezvoltarea abilităților soft.
Pe măsură ce proiectul se apropie de încheierea oficială, partenerii sunt acum în proces de finalizare a ultimelor două rezultate majore ale PR4; dezvoltarea Ghidului Operațional și a Recomandării de Politici. Cele 2 rezultate sunt relevante din punct de vedere strategic pentru continuitatea proiectului și sustenabilitatea acestuia.
Ambele documente vor fi accesibile în versiunea gratuită în șase limbi (engleză, spaniolă, italiană, islandeză, română și suedeză), și pot fi vizualizate din luna octombrie 2023 pe platforma oficială de resurse Open Education a proiectului.: https://projectspecial.eu .
Rămâneți la curent cu noutățile proiectului SPECIAL prin intermediul platformei și al rețelelor sociale Facebook și Youtube !
Data încărcării știrilor: 27/10/2023
Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru nicio utilizare a informațiilor conținute în aceasta.
Legal description – Creative Commons licensing: The materials published on the SPECIAL project website are classified as Open Educational Resources' (OER) and can be freely (without permission of their creators): downloaded, used, reused, copied, adapted, and shared by users, with information about the source of their origin.